2011. március 12., szombat

Földrengés volt Japánban

Először is, szeretnék bocsánatot kérni, hogy ilyen sokáig nem voltam, és szeretném megköszönni Poppynak, hogy helyettem is tartotta a frontot.
A hír pedig, amit közölni szeretnék, az az, hogy Pénteken, Japánban 8.9-es földrengés volt. Információim szerint csak 300 halott volt, de mint a következőkből kiderült, tévedtem:
Pusztító földrengés rázta meg pénteken Japán északi részét, a Richter-skála szerinti 8,9-es erősségű rengés után a Csendes-óceán teljes térségében cunamiriadót rendeltek el. A hivatalos adatok szerint több mint 900 ember meghalt, nem hivatalos becslések szerint már 1700 fölött lehet a halottak száma. A Tokiótól 240 kilométerre fekvő Fukusimában a földrengés miatt szakértők szerint mindkét atomerőmű meghibásodott. A Fukusima 1 nevű atomerőműben reggel robbanás is volt, de maga a reaktor nem sérült meg a japán kormány szerint. A környékről több tízezer embert evakuáltak. Magyarország nincs veszélyben.


Földet ért Japánban az első külföldi mentőcsapat, egy négyfős dél-koreai egység - jelentette a BBC a Kjodo hírügynökségre hivatkozva.


A tokiói elektromos művek közölte, az atomerőművek leállása és az infrastruktúra más károsodása miatt a körzetben összesen 5,1 millió háztartásban nincs áram - írja a CNN internetes oldala. Japán az energiagondok miatt a szállított szén és cseppfolyósított gáz (LPG) mennyiségének növelését kérte Oroszországtól. Korábban Vlagyimir Putyin miniszterelnök jelezte, hogy ilyen kérés esetén a Szahalin-szigeti tározókból Oroszország növelni tudja a szállításokat.


Az osztrák Meteorológiai és Geodinamikai Központi Intézet (ZAMG) számításai szerint nem jelent veszélyt Európára nézve a fukusimai erőműben bekövetkezett robbanás - jelentette az MTI. Az intézet a Bécsben székelő Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) adatai alapján modellezte a radioaktív felhő lehetséges mozgását. A számítások szerint a felhőt a szél északkeleti irányban a nyílt tenger felé sodorja, ahol nagyon le fog csökkenni a koncentrációja. E modellezés szerint nincs veszély Európára nézve - állapította meg jelentésében az osztrák hírügynökség. (Az eddigi információk alapján egyelőre nem tudható biztosan, hogy okoz-e súlyos radioaktív szennyezést az erőmű megsérülése.)



Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója, egyetemi docens azt mondta, hogy a földrengés által érintett három atomerőműben úgynevezett forralóvizes reaktorok üzemelnek, melyekben mind a moderátor (a reakciót szabályozó közeg), mind a hűtőközeg könnyűvíz. Üzemzavar esetén a reaktorok villamosenergia-ellátására dízelgenerátorokat használnak, ám ezeket a szökőár megrongálta, és egy órával az indulásuk után le is álltak. Miután így megszűnt a tartalék energiaellátás is, a hűtést nem tudták biztosítani - idézte fel a szakember.
Arról, hogy milyen robbanás történhetett és annak milyen hatása lehet a szűkebb vagy tágabb környezetre, Aszódi Attila azt mondta, még nincs elegendő információ ennek megítéléséhez. Még az az adat sem segít, hogy az atomerőmű vezénylőtermében a normál sugárzási szint ezerszeresét mérték. Az biztos csak, hogy a fukusimai erőmű egyes reaktorának kritikus a helyzete Aszódi Attila szerint.
Az NHK televízió értesülései szerint a minamisanrikui hatóság arról adott hírt, hogy a 17 ezres lélekszámú kikötőváros lakosai közül 9500-an kerültek fel az eltűntek listájára a pénteki földrengés és szökőár után.

Ennyi lenne. Megrázó élmény volt hallani erről a katasztrófáról, és mivel Japán, a szívemnek egy nagyon kedves ország, igazán szomorú voltam. El kell gondolkozni azon, hogy mit tehetünk azért, hogy a jövőben ne következzenek be ilyen és ehhez hasonló esetek.
Köszönöm, hogy elolvastátok. DörrMe voltam.
Íme Fukushima:
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése